Mycket har förändrats. Men det har varit en fredlig utveckling. Under samma tid har Israel två gånger bombat Beirut sönder och samman. Här har Netto ersatt Hökaren. Gamla Konsum är kvar. Det är också konditoriet, fast det bytt namn till Klostergårdens konditori och bakar Lunds bästa semlor. Frisersalongen upphörde däremot liksom Klosterblomman.
Servicen var bättre förr. Värst var att förlora postkontoret. Redan dessförinnan försvann banken. Idag finns inte ens en bankomat, fast en sådan sedan länge är hett efterlängtad. Ett nytillskott är pizzerian. Många har suttit där med en öl och en pizza och tittat på fotboll de varma sommarkvällarna. Och nyligen har vi fått en kiosk igen.
Vi ska fira 40-årsjubileet med musik och berättelser från Klostergården i samband med byalagets Augustifest. För byalaget är nästan lika gammalt som centrum.
Redan för trettio år sedan drev klostergårdsborna kravet på ett sammanhängande parkområde från Stadsparken till Höje å. Byalagets viktigaste insats är annars kampen mot Åkerlund och Rausings utsläpp av lösningsmedel. Läkarna på vår vårdcentral i Sankt Lars stödde oss. Företaget släppte ut 1400 ton per år. Lukten kändes över hela Klostergården.Vi fruktade för daghemsbarnens hälsa. Kritiken ledde till att utsläppen minskade till 10-50 ton per år. Historien berättas kortfattat i Kommunstyrelsens miljöutskotts bok Rio + 10, men utan att Klostergårdens byalag nämns. Däremot kan man läsa att utsläppen väckte raseri bland de närboende. Och det är ju sant.
Gunnar Stensson, sekreterare i Klostergårdens byalag.